Snus – den traditionella svenska tobaksprodukten

Snus har konsumerats i Sverige sedan tidigt 1700- tal och det är faktiskt här snuset har sitt ursprung. Det största företaget inom snustillverkning i världen är också svenska Swedish Match. Snus är tillverkat av torkad tobak och innehåller precis som cigaretter nikotin vilket är mycket beroendeframkallande. Något relativt vanligt är att man slutar röka och ersätter cigaretterna med denna tobaksprodukt. Snus finns främst i två olika former: lössnus och portionssnus. Bland de mest populära sorterna kan nämnas exempelvis General, Skruf, Göteborgs Rapé, och Kaliber.

Försäljning av snus är förbjudet i större delen av Europeiska Unionen samt i Vitryssland och Ryssland. Swedish Match har dock stora kontor och satsningar i många andra delar av världen.

Den som snusar kan snabbt märka att det blir en betydande extrakostnad i budgeten. Det finns dock en del sätt att minska kostnaden för sin snuskonsumtion. Den som lägger ner lite tid på att söka igenom nätet kan spara en betydlig slant. På senare år har det också blivit allt mer populärt att göra sitt snus hemma vilket förutom att vara roligt också sänker kostnaderna betydligt. Mer information om olika sätt att spara in på snuskostnader kan man hitta på http://www.snus-online.nu/, exempelvis om hur man kan börja med egen snustillverkning.